από Stefano Ruzza - 17 Νοεμβρίου 2021 www.runnersworld.it
μετάφραση- προσαρμογή Γιάννης Δαγκόγλου.



Η επιθυμία να τρέχει κάποιος στα μονοπάτια συχνά προδίδει ακόμη και τους πιο έμπειρους δρομείς. Εδώ είναι μερικά πιθανά λάθη, τα οποία καλό είναι να έχετε υπόψη σας για να περιορίσετε τις επιπτώσεις αλλά και για να απολαύσετε όσο καλύτερα γίνετε το τρέξιμο στη φύση.
Το να μιλάμε για λάθη σε μια αθλητική δραστηριότητα, ειδικά όπως το τρέξιμο, μπορεί να είναι κάτι κλασικό όπου όλα έχουν ήδη ειπωθεί και περιοριστεί, αλλά είναι πάντα καλό να τα ξαναθυμόμαστε, γιατί λίγο πολύ όλοι πέφτουν σε τέτοια αργά ή γρήγορα, δεδομένου του ενθουσιασμού τους και της θέλησης να τρέχουν στα μονοπάτια με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις ακόμη και οι πιο έμπειρους ειδικά όταν πρόκειται για μονοπάτια και για ultratrail.
Τα παρακάτω δεν είναι όλα πιθανά λάθη, αλλά μερικά που καλό είναι πάντα να έχετε υπόψη σας για να περιορίσετε τις επιπτώσεις και να απολαύσετε με τον καλύτερο τρόπο το τρέξιμο στη φύση.
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΠΌΝΗΣΗ ΚΑΙ/Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ένα κλασικό λάθος . Όσο περισσότεροι αγώνες ή μεγάλες και θεαματικές διαδρομές γίνονται, τόσο περισσότερους θα ήθελαν να κάνουν. Είναι δύσκολο να αντισταθείς και να συγκρατηθείς, ειδικά όταν βλέπεις σωματική και μυϊκή βελτίωση και βλέπεις ότι πάντα επανέρχεσαι μετά από αγώνες με μεγάλες υψομετρικές. Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε, γιατί με τον καιρό αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό σε μεταβολικά, ορμονικά αλλά και στις αρθρώσεις.
ΚΑΝΩ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Συμβαίνει λιγότερο συχνά, πιθανώς, επειδή αυτοί που προετοιμάζουν έναν αγώνα ultratrail γενικά γνωρίζουν τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, αλλά μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων προβλημάτων (εργασία, οικογένεια, έλλειψη χρόνου ή διαδρομών , ή ασθένειες ή έλλειψη κινήτρων) πολύ λίγο, επίσης ενόψει πολύ μακρών και σκληρών αγώνων, ελπίζοντας ότι η ομορφιά της διαδρομής και το πλαίσιο μπορούν να δώσουν αυτή την επιπλέον ώθηση. Φυσικά, μπορείς να τερματίσεις σκληρούς αγώνες ακόμα και χωρίς να είσαι σε άψογη φυσική κατάσταση, αλλά είναι προφανές ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τυχόν αποτυχίας ή ακόμη χειρότερα τραυματισμών.
ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
Αυτό συμβαίνει επίσης αρκετά συχνά. Πολλοί τρέχουν όλο το χρόνο χωρίς να σταματήσουν (φυσικά, εκτός από τις αναγκαστικές στάσεις που συμβαίνουν σε όλους για άσχετους λόγους), αλλά μακροπρόθεσμα αυτό κινδυνεύει να γίνει επιβλαβές. Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας μια καλή ανάληψη μετά από έναν πολύ μεγάλο αγώνα, καθώς και μια περίοδο τουλάχιστον έναν ή δύο μήνες χωρίς αγώνες ή μεγάλες ή έντονες προπονήσεις μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, μόνο καλό μπορεί να κάνει, είναι ένας τρόπος να επιτρέψετε στο σώμα να «φρεσκαριστεί». Μπορεί όλοι μας να γνωρίζουμε αυτούς που κάνουν πολύ μεγάλους αγώνες ultra τον έναν μετά το άλλον χωρίς περίοδο αποκατάστασης , αλλά αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων με τεράστιες ικανότητες και επομένως δεν πρέπει να ληφθούν ως παράδειγμα.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ
Συμφωνούμε ότι αν προετοιμάζεστε για αγώνες που διαρκούν δεκάδες ώρες, δύσκολα μπορείτε να πιστέψετε ότι είναι χρήσιμες οι προπονήσεις μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης , ωστόσο αυτές χρησιμεύουν για να βελτιώσετε τις φυσικές σας ικανότητες και να τρέξετε καλύτερα τις μεγάλες αποστάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ποιος ξέρει τι, αλλά πολλοί λαθεμένα, αποφεύγουν αυτού του είδους τις προπονήσεις όπως την πανούκλα!
ΞΕΚΙΝΑΣ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Αυτό είναι επίσης ένα κοινό λάθος. Το να ξεκινάς με έντονο ρυθμό για λίγες μόνο δεκάδες λεπτά σε έναν αγώνα που θα διαρκέσει ώρες δεν είναι το πιο έξυπνο πράγμα στον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεται πολλή ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αργότερα και, επιπλέον, η προσπάθεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και τη διατροφή, ακριβώς επειδή η πέψη είναι πιο περίπλοκη με πολύ έντονους ρυθμούς.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ Ή ΥΛΙΚΑ Ή ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΧΟ
Και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν και πολλοί μαραθωνοδρόμοι που ακολουθήθηκαν από τους καλύτερους χορηγούς και προπονητές στον κόσμο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να μην πειραματιστείτε στη διοργάνωση που ίσως προετοιμάζεται εδώ και μήνες. Και εδώ γνωρίζουμε ανθρώπους που έκαναν τον αγώνα της ζωής τους σε κάτι για πρώτη φορά, αλλά είναι τυχερές περιπτώσεις.

Αναφέρομαι ειδικά στην ικανότητα να γίνονται - όσο είναι δυνατόν από την άποψη της οργάνωσης – όσες περισσότερες προπονήσεις γίνεται στο φυσικό περιβάλλον, καθότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε την ιδιοδεκτικότητα,  η όποια όπως αναφέραμε και παραπάνω αποτελεί ένα προπονητικό μέσο που επιδρά και επιφέρει προσαρμογές σε περισσότερα από ένα συστήματα, αλλά και για να τελειοποιήσουμε την μυϊκή συναρμογή και την οικονομία του τρεξίματος.

 

 
www.runnersworld.it 16 Μαρτίου 2022
 
Αν θέλετε να προκαλέσετε τον εαυτό σας στα μονοπάτια αλλά οι εμπειρίες σας είναι μόνο στο δρόμο, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε τη νέα σας περιπέτεια εκτός δρόμου.

Από αθλητικής άποψης είναι απαραίτητο ένα πολύ καλό επίπεδο δύναμης, ειδικά στα κάτω άκρα όπου αναπτύσσονται συνολικά μεγάλες ροπές, δεδομένου των συνεχόμενων ‘’αλμάτων προς τα κάτω’’ που προκαλούν έκκεντρες μυϊκές συσπάσεις. Επιπρόσθετα ο κορμός πρέπει να έχει μια πολύ καλή ικανότητα ισορρόπησης των φυγόκεντρων δυνάμεων  (πλαγίων και συστροφών) και των κάθετων έλξεων.

[Overstim]: Ποια είναι τα βασικά στοιχεία μιας προετοιμασίας για συμμετοχή σε αγώνα Ultra-Trail;

Το σημερινό μου άρθρο αποτέλεσε ουσιαστικά τον κορμό για μια από τις ομιλίες μου στην διάρκεια του σεμιναρίου που έλαβε χώρα στο Μέτσοβο το Σαββατοκύριακο του αγώνα "Στα χνάρια της αρκούδας".