Πώς να κάνετε την μετάβαση από τον δρόμο στο μονοπάτι...

Είναι σίγουρο πως κάπου πολύ κοντά στο σπίτι σας υπάρχει περιπέτεια, διασκέδαση, λάσπη, φύση. Εάν σας αγχώνει η ιδεά να τρέξετε σε off-road μέρη, να ξέρετε πως δεν έιστε οι μόνοι.
Είναι λογικό να σας πιάνει ο φόβος μήπως στραμπουλήξετε το πόδι σας, μήπως το κλαδάκι κάτω πλησιάζοντας είναι τελικά φίδι, τι θα κάνετε αν χαθείτε κτλ. Αν δεν το δοκιμάσετε όμως, χάνετε έναν μαγικό κόσμο.

Η μετάβαση από τον δρόμο στο μονοπάτι μπορεί να πάρει λίγο χρόνο και εξαρτάται αρκετά από το έδαφος που θα αρχίσετε να τρέχετε και εννοώ το τερέν. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του "στρωμένου" με φύλλα μονοπατιού σε ένα δασάκι που είναι ομαλό σε κλίσεις και πολλές φορές μπορεί να μην διαφέρει και πολύ από το τρέξιμο στον δρόμο, με το τεχνικό μονοπάτι σε ένα βουνό που θα είναι βραχώδες, πιο "άγριο" και θα έχει απότομες κλίσεις. Τελικά το "trail" περιλαμβάνει μεγάλο εύρος τερέν.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ.

Στο πρώτο βήμα, θα πρέπει να "εξερευνήσετε" την περιοχή σας. Πάρτε παρέα για ασφάλεια κοντά σας και εξετάστε πιθανα trail μέρη που θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να τρέχετε. Στην αρχή θα τρέχετε ένα μεγάλο κομμάτι δρόμου και στο τέλος της προπόνησής σας θα μπαίνετε στο μονοπάτι για το τελείωμα. Έτσι θα κάνετε ομαλό ξεκίνημα στο trail running.
Με τον καιρό, θα μειώνετε το κομματι του δρόμου και θα αυξάνετε την ώρα στο μονοπάτι. Καλό είναι όμως, όση αυτοπεποίθηση κι αν αποκτήσετε, το ζέσταμά σας να γίνεται στον δρόμο.

 

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΠΟΥ ΠΑΤΑΤΕ.

Θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι που πατάτε, εδώ δεν είναι δρόμος! Κάτω υπάρχουν πέτρες, ρίζες δέντρων, θάμνοι, πιθανόν και ζωάκια.
Σιγά σιγά θα δυναμώσετε και θα προσαρμοστείτε στο "χοροπήδημα" που κάνετε πάνω από τα εμπόδια του μονοπατιού. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται πολύ κουραστικό γιατί κάθε βήμα σας εδώ είναι διαφορετικό, αλλά ο καιρός και η επιμονή θα σας ανταμειψει και το σώμα σας θα κάνει τις προσαρμογές του.

 

 

ΡΥΘΜΟΣ.

Μην μπαίνετε στην διαδικασία να ελέγχετε τον ρυθμό σας. Στα μονοπάτια ο ρυθμός είναι πολύ πιο αργός από τον δρόμο. Συγκεντρωθείτε μόνο στην κίνηση.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

1. Πάντα να ενημερώνετε κάποιον για το πού θα είστε και για πόση ώρα θα είστε εκεί.
2. Να έχετε πάντοτε το κινητό σας τηλέφωνο επάνω σας και μάλιστα φορτισμένο!
3. Προτιμήστε σε απόμακρες περιοχές να έχετε παρέα κοντά σας.
4. Να τρέχετε με σακίδιο για να έχετε μαζί σας νερό, φαγητό και extra ρουχισμό σε περίπτωση που χρειαστεί.