2021-06-20

Η μέτρηση της καρδιακής συχνότητας   είναι μια κλασική μέθοδος ελέγχου για την εκτίμηση της λειτουργικής επίδρασης της εφαρμογής των προπονητικών επιβαρύνσεων στο τρέξιμο.Οι  παράμετροι στις  αλλαγές της καρδιάς  είναι  σημαντικός παράγοντας παροχής  πληθώρας πληροφοριών σχετικά με τις διαδικασίες και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του αθλητή.

 Η χρήση του αργού τρεξίματος συνδέεται με τη δυνατότητα που μας δίνεται να τρέξουμε για μεγάλη διάρκεια και συνεπώς καταναλώνοντας  λιγότερη ενέργεια, αλλά θα πρέπει πάντα να βλέπουμε αν αυτή η προπόνηση μπορεί έστω εν μέρει να αντικατασταθεί - τουλάχιστον κατά ένα μέρος - με εναλλασσόμενους ρυθμούς τρεξίματος  ή τουλάχιστον με ένα τρέξιμο σε όχι πολύ αργό ρυθμό.

Πως θα μπορούσαμε να το εξηγήσουμε αυτό; Με το δεδομένο ότι τα αναβολικά έχουν στις γυναίκες ισχυρή επίδραση, ενώ  στους άνδρες - και ειδικά στους αθλητές αντοχής - ελάχιστο.

O Renato Canova, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους προπονητές μεγάλων αποστάσεων, με επιτυχίες σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα (Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ολυμπιακοί Αγώνες),