Με το καλοκαίρι να έχει πια σχεδόν περάσει και όλους λίγο πολύ να έχουμε επιστρέψει στους ρυθμούς της καθημερινότητας, μας έρχεται και η ώρα του απολογισμού από την ανεμελιά του καλοκαιριού και ταυτόχρονα η επιθυμία να επιστρέψουμε στην προηγούμενη φυσική και αγωνιστική μας κατάσταση.

Τι ποιο συνετό στην δεδομένη στιγμή από το θέσουμε έναν κοντινό αγωνιστικό στόχο όπως αυτός που ονομάστηκε πολύ εύστοχα - μέσα από αυτό το site - το Άγιο Δισκοπότηρο των μαραθωνίων δρόμων! Ο μαραθώνιος της κλασικής διαδρομής!


Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει στην δεδομένη στιγμή είναι ένα και μόνο ένα...



Προλαβαίνω;

Η προετοιμασία για την συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο μετά από μια μεγάλη περίοδο αποχής από την προπόνηση η από μια περίοδο αποκατάστασης μετά από την συμμετοχή σε έναν μεγάλο αγώνα μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες σε διάρκεια.  Με το δεδομένο όμως ότι στην συγκεκριμένη φάση δεν έχουμε στην διάθεση μας πάνω από 9 εβδομάδες, πρέπει να κάνουμε τις προπονητικές επιλογές που θα μας επιτρέψουν να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη το σημείο εκκίνησης μας, δηλαδή την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Μια πρώτη περίπτωση είναι έχουμε να κάνουμε με έναν αθλητή που απείχε ολοκληρωτικά από οποιαδήποτε μορφή άθλησης για αρκετά μεγάλο διάστημα, δηλαδή για 2-3 εβδομάδες ή και περισσότερο, αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να δώσουμε βάση στην προοδευτική επανένταξη του στην πλήρη προπόνηση χρησιμοποιώντας μικρότερο όγκο χιλιομέτρων και κάποια ποιοτικά στοιχεία στο πρόγραμμα του. Προπόνηση χωρίς να υπερβάλουμε και πάντα παρατηρώντας προσεκτικά την αντίδραση του αθλητή σε κάθε προπόνηση, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού αλλά και υπέρ κόπωσης που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά!

Είναι προτιμότερο να πάει στον αγώνα με λιγότερη προπόνηση αλλά γεμάτος από ενέργεια και με αρκετές φυσικές δυνάμεις, χωρίς να μπει στην διαδικασία να συγκρίνει την παρούσα αγωνιστική του φόρμα με παλιότερες προετοιμασίες και αγωνιστικά θετικά αγωνιστικά αποτελέσματα που στηρίχθηκαν σε μακροχρόνιες και επίπονες προετοιμασίες, ούτε να πιστεύει ότι θα μπορούσε επειδή νοιώθει αρκετά δυνατός (αποτέλεσμα αυτού που αναφέρουμε παραπάνω για τις φυσικές δυνάμεις που ακόμα είναι σε υψηλά επίπεδα) να ακολουθήσει την τακτική αγωνιστικών ρυθμών που στηρίζονται σε τεστ και προπονητικό πλάνα που υπερείχαν σε ταχύτητα και σε χιλιόμετρα. Αυτό θα ήταν ένα ρίσκο καταστροφικό για την παρουσία του στον αγώνα!
 
Στην δεύτερη περίπτωση θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον αθλητή εκείνο ο οποίος κατά την περίοδο των διακοπών γυμνάστηκε αλλά χωρίς συνέχεια, δηλαδή είχε περιόδους αποχής η έχασε προπονήσεις από τις προγραμματισμένες ή κάποιο μέρος αυτών των προπονήσεων, δηλαδή δεν τις έκανε ολόκληρες. Αυτός το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προσπαθήσει να καλύψει ένα μέρος των προπονήσεων που έχασε χωρίς όμως να προσπαθήσει να κάνει αυτά που δεν έκανε μαζί με αυτά που έχει να κάνει αυτήν την περίοδο. Πρέπει συνετά να επιλέξει να καλύψει κάτι από αυτό που έχασε χωρίς να παραβλέπει ότι είναι άλλες οι προτεραιότητες για αυτήν την τελευταία περίοδο πριν τον αγώνα, το φορμάρισμα δηλαδή και η ακριβέστερη επιλογή του ρυθμού αγώνα. Και δεν πρέπει να παραβλέπει τον βασικό κανόνα που λέει ότι πρέπει να ακούει τα μηνύματα που του στέλνει το σώμα του, και να πράττει ανάλογα περιορίζοντας την ποσότητα και την ένταση της προπόνησης όταν αυτά είναι αρνητικά.

Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση έχουμε αυτούς τους αθλητές που γυμνάστηκαν ανελλιπώς όλη την καλοκαιρινή περίοδο αλλά η παρούσα κατάσταση τους δεν είναι η επιθυμητή για άλλους λόγους, όπως οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από τον Μάιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και που έχουν αποδιοργανωθεί σε σχέση με αυτό που είχαν σχεδιάσει να ακολουθήσουν στο προπονητικό πρόγραμμα τους.

Και αυτοί όπως και όλοι οι προηγούμενοι αυτό που πρέπει να κάνουν στην παρούσα φάση είναι να αξιολογήσουν αντικειμενικά την παρούσα κατάσταση τους και να προγραμματίσουν με μεγάλη σύνεση το επόμενο προπονητικό τους πρόγραμμα  με βάση το πως είναι και όχι το πως θα ήθελαν να είναι!

Για όλους τους αθλητές η συμβουλή μας είναι ότι ένας αγώνας όπως ο μαραθώνιος της κλασικής διαδρομής είναι μια πρόκληση και ένα κίνητρο από μόνος του και όλοι έχουν δικαίωμα στην συμμετοχή, φτάνει να σέβονται την απόσταση και τις δυσκολίες της, και το πιο φρόνιμο που έχουν να κάνουν είναι να προετοιμαστούν με βάση το παρόν αγωνιστικό τους επίπεδο και όχι το επιθυμητό!


Καλή προετοιμασία σε όλους!

Γιάννης Δαγκόγλου