Τέσσερις νίκες στην Νέα Υόρκη, η τελευταία την περασμένη χρονιά, τρεις στο Λονδίνο, με χρόνους που όλο και περισσότερο πλησιάζουν στο να ξεπεράσουν το παγκόσμιο ρεκόρ στα 42 χιλιόμετρα, χρόνοι στον ημιμαραθώνιο πραγματικά εντυπωσιακοί.
Αυτή είναι η πρόοδος που έχει κάνει η Κενυάτισσα Mary Keitany στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου στίβου. Στο ιταλικό περιοδικό Correre έδωσε συνέντευξη ο μάνατζερ της και ένας από τους μεγαλύτερους μάνατζερ στον χώρο Gianni Demadonna, σύμφωνα με τον οποίο λείπει ένα μόνο πράγμα στην αθλήτρια για να μπει τελικά στην ιστορία του αγωνίσματος.
Είναι δύσκολο να βρεθούν όροι σύγκρισης για την Mary Keitany. Μετά από αυτό που την είδαμε να επιτυγχάνει στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Νοέμβριο όπου έτρεξε τον δεύτερο μισό του αγώνα σε λιγότερο από 67’ (66’58’’ για την ακρίβεια), μόνο ο Eliud Kiphoge με το φουτουριστικό του τρέξιμο , φαίνεται ένα αξιόπιστο alter ego αυτής της μικροκαμωμένης κενυάτισσας μητέρας. Βήμα βήμα ο Kipchoge πλησιάζει στο να διαλύσει το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο, ενώ η Keitany φαίνεται να είναι ικανή να ξεπεράσει το παγκόσμιο ρεκόρ της Paula Radcliffe το οποίο όλο και περισσότερο αυξάνει το διάστημα ισχύος του και προφανώς ανέφικτο από την στιγμή που οι διοργανωτές των μεγάλων μαραθωνίων παγκοσμίως αρνήθηκαν να βάλουν τις καλύτερες γυναίκες παγκοσμίως να τρέξουν μαζί με τους καλύτερους άνδρες.
Ο δημοσιογράφος Andrea Schiavon που πήρε την συνέντευξη είχε συναντήσει για πρώτη φορά την αθλήτρια το φθινόπωρο του 2010, παίρνοντας της συνέντευξη στο Iten, στην Κένυα, μερικές εβδομάδες πριν τρέξει τον πρώτο της μαραθώνιο στην Νέα Υόρκη. Οκτώ χρόνια αργότερα, η νεαρή αθλήτρια που του έδειχνε περήφανη το σπίτι (με μια δεξαμενή για το νερό) και τα ζώα που είχε αγοράσει χάρις στα πρώτα χρήματα που είχε κερδίσει στο τρέξιμο, έγινε η πιο πλούσια και αυτάρκης κυρία του μαραθωνίου: τέσσερις νίκες στην Νέα Υόρκη (2014,2015,2016,2018), τρεις στο Λονδίνο (2011, 2012,2017) ενώ τρεις φορές η Mary Keitany κατέκτησε την γενική βαθμολογία στο World Marathon Major.
Και σε όλους αυτούς τους αγώνες να την περιμένει στον τερματισμό ήταν πάντα το ίδιο άτομο, αυτός που πρώτον αγκάλιασε μόλις ολοκλήρωσε τον αγώνα στο Central Park της Νέας Υόρκης τον περασμένο Νοέμβριο : ο Gianni Demadonna. Ο μάνατζερ με καταγωγή από το Trento της Βόρειας Ιταλιας, την έχει πριν ακόμα τρέξει για πρώτη φορά σε αγώνα έξω από την Αφρικανική Ήπειρο . ‘’Η πρώτη της μεγάλη διεθνή επιτυχία ήταν η δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνιου που έγινε στο Udine της Ιταλιας το 2007, αλλά μου είχαν αναφερθεί με εγκωμιαστικά λόγια για αυτήν από την προηγούμενη χρόνια και εγώ την έφερα να τρέξει στην Ευρώπη.’’
Ερώτηση: Τι ήταν αυτό που σου έκανε εντύπωση από αυτήν την μικροκαμωμένη κοπέλα με την σχεδόν ανεπαίσθητη φωνή;
Εκτός από τις αθλητικές ικανότητες αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αποφασιστικότητα σας. H Mary μεγάλωσε στην περιοχή του Baringo, στην ίδια περιοχή που γεννήθηκε ο μεγάλος Κενυάτης πρωταθλητής Paul Tergat, αλλά δεν δίστασε να μετακομίσει στο Iten, για να μπορέσει να γυμνάζεται σε καλύτερες συνθήκες.
Ερώτηση: Λίγους μήνες μετά την εκπληκτική εμφάνιση στο Udine (στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνιου όπου τερμάτισε στην 2η θέση) στις 22 Ιουνίου 2008 η Mary έγινε μητέρα. H μητρότητα πολλές φορές διακόπτει την καριέρα πολλών αθλητριών από την Κένυα. Πως κατάφερε να επιστρέψει;
Με την βοήθεια του συζύγου της Charles Koech και του προπονητή της Gabriele Nicola που για χρόνια έζησε στην Κένυα ακλουθώντας την στις προπονήσεις, βοηθώντας την να ξαναφτιάξει την προηγούμενη φυσική της κατάσταση. Δεκαέξι μήνες μετά το πρώτο της παιδί τον Jared, η Mary έτρεξε και κέρδισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνιου στο Birmingham με χρόνο 1:06΄36’’.
Ερώτηση: Η δεύτερη εγκυμοσύνη ήρθε σε μια άλλη ντελικάτη φάση της καριέρας της.
Η Mary έτρεξε στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων του 2012 ενώ ήταν ήδη έγκυος μερικών εβδομάδων. Κατά την διάρκεια των τελευταίων προπονήσεων πριν αναχωρήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο προπονητής της ο Nicola είχε παρατηρήσει ανώμαλες αυξομειώσεις στην απόδοση της που δεν μπορούσε να εξηγήσει. Στο μαραθώνιο του Ρίο η Mary είχε τερματίσει 49’’ μακριά από το χρυσό μετάλλιο. Και την άνοιξη του 2013 γεννήθηκε η μικρή Samantha.
Ερώτηση: Ένα ολυμπιακό μετάλλιο είναι το μόνο που λείπει από την Keitany. Το Τόκυο 2020 είναι πολύ μακριά;
Σύμφωνα με το διαβατήριο της, η Mary είναι 37 χρόνων, (ημερομηνία γέννησης 18 Ιανουαρίου 1982), αλλά αυτή υποστηρίζει ότι είχε ανεβάσει την ηλικία της όταν ήταν μικρή, για να μπορέσει να συμμετάσχει στις κούρσες νωρίτερα. Στην πραγματικότητα πρέπει να είναι δυο χρόνια μικρότερη. Εάν λάβουμε υπόψη αυτό και τις εγκυμοσύνες με τις ανάλογες διακοπές στην προπόνηση που είχαν σαν αποτέλεσμα να έχει μέχρι σήμερα κάνει λιγότερα χιλιόμετρα από ότι θα έπρεπε, για δυο αγωνιστικές περιόδους, εγώ πιστεύω ότι δεν είναι μεγάλη ηλικιακά για να στοχεύσει στους αγώνες του Τόκυο. Και ο τρόπος που έτρεξε τον αγώνα στην Νέα Υόρκη το δείχνει.
Ερώτηση: Πολλοί θεωρούν απίστευτο το δεύτερο μισό στον μαραθώνιο σε 1:06’58’’ ειδικά σε μια διαδρομή όπως αυτήν του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης.
Είναι μια καταπληκτική εμφάνιση, αλλά όχι αδύνατη εάν λάβουμε υπόψη μας πως έτρεξαν το πρώτο μισό του μαραθωνίου: οι αθλήτριες που προηγούνταν πέρασαν το πρώτο μισό του μαραθωνίου σε 1:15’50’’. Για μια αθλήτρια όπως η Mary που έχει ατομικό ρεκόρ 1:04΄58’’ στον ημιμαραθώνιο ήταν σαν ένα μεγάλο τρέξιμο. Ήταν σαν να πέρναγε ο Kipchoge τον μισό μαραθώνιο σε 1:10’:πως θα μπορούσε να τρέξει το δεύτερο μισό του μαραθωνίου; Για ορισμένους λόγους ήταν πιο κουραστικό αυτό που στην Νέα Υόρκη έκαναν στον αντίστοιχο αγώνα των ανδρών στον οποίο ο Lelisa Desisa έτρεξε τα δυο μισά του αγώνα σε 1:03’57’’ και σε 1:02’02’’.
Ερώτηση: Η Κένυα μοιάζει με την Ρωσία στο θέμα του ντόπινγκ. Πως υπερασπίζετε η αξιοπιστία αθλητών όπως η Mary Keitany και ο Eliud Kipchoge;
Στην Κένυα υπάρχουν πολλά κρούσματα ντόπινγκ, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν της Ρωσίας αφού δεν υπάρχει κρατικό ντόπινγκ, δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα. Όσο αναφορά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της Mary, φτάνει να παρακολουθήσουμε την πρόοδο της καριέρας της. Στον ημιμαραθώνιο βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ κατά 2 λεπτά μέσα σε έντεκα χρόνια. Στην αθλητική πιάτσα υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες που είχαν ανάλογη βελτιωση μέσα σε διάστημα μερικών μηνών: αυτές είναι περιπτώσεις που είναι νόμιμο να υπάρχουν υποψίες.
Ερώτηση: Ένας μάνατζερ Ιταλός αλλά κανένας αγώνας στην Ιταλία μετά το Udine το 2007. Θα δούμε ποτέ την Mary να τρέχει στους δρόμους της χώρας μας;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν αγώνες στην χώρα με ανάλογο budget για αθλήτριες όπως η Mary. Η Ιταλία βέβαια όλα αυτά τα χρόνια την έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές: συνήθως περνά στην περιοχή του Trentino μια εβδομάδα μετά από κάθε μαραθώνιο στο Λονδίνο. Φέραμε τα παιδιά της στο Gardaland, (κάτι αντίστοιχο με την Disneyland του Παρισιού που βρίσκετε στην Garda της Ιταλιας ), και την πήγα να δει την πεδιάδα Valle di Ledro όπου εγώ μεγάλωσα. Αλλά και αυτή είναι πολύ δεμένη με τον τόπο της: στην Κένυα με τα χρήματα από τις νίκες της επιχορήγησε το χτίσιμο ενός σχολείου και μιας εκκλησίας. Στην επόμενη επίσκεψη της στην Ιταλία θα ήθελε να καταφέρει να πάει στην Ρώμη και να επισκεφτεί τον Πάπα.
Ερώτηση: Στον Πάπα μετά από το επόμενο παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο του Λονδίνου;
Είμαι σίγουρος ότι η Mary μπορεί να καταρρίψει το 2:15’25 της Paula Radcliffe. Εκείνη την ημέρα χρειάζονται τέλειες καιρικές συνθήκες και για αυτήν χρειάζεται να κάνει πέρα to ένστικτο της και την επιθετική της προσέγγιση στον αγώνα, τρέχοντας σε πολύ σταθερό τέμπο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, για μια γυναίκα που έχει κερδίσει τόσα πολλά, αλλά για μένα η Mary δεν έχει την νοοτροπία της μαραθωνοδρόμου. Την ημέρα που θα τρέξει σαν πραγματική μαραθωνοδρόμος το ρεκόρ θα σπάσει.
Correre Gennaio 2019.