Η καφεΐνη καταναλώνεται ευρέως από όλο τον κόσμο και είναι γνωστή για τις διεγερτικές της ιδιότητες.Θα μπορούσε όμως η καφεΐνη να σας βοηθήσει να τρέξετε καλύτερα;

Η καφεΐνη έχει στην πραγματικότητα αρκετά αθλητικά οφέλη, γι'αυτό πολλοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων την θεωρούν σαν ένα σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας τους. Η καφεΐνη απορροφάται πάρα πολύ γρήγορα και έχει μια σειρά από φυσιολογικές επιδράσεις επάνω μας που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη, αν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, έχει θετική επίδραση στις δραστηριότητες αντοχής και άρα στο τρέξιμο αποστάσεων. Βοηθά να κρατιέται ο αθλητής alert, δηλαδή σε επαγρύπνηση, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε νυχτερινά running enents που απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

ultra running event

Επίσης, ο καφές δίνει την ώθηση που χρειάζονται οι πρωινοί δρομείς για να βγούν έξω στον δρόμο, αλλά και την ψυχική ώθηση που χρειάζονται οι απογευματινοί/βραδινοί δρομείς μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.
Ακόμα δεν σας έπεισα;
Διαβάστε προσεκτικά και τα παρακάτω:

  • Η καφεΐνη μειώνει την αντίληψη της προσπάθειας ενός δρομέα, άρα μπορεί να "βγάλει" ευκολότερα μια προπόνηση με ένταση.
  • Αυξάνει τη συγκέντρωση των ενδορφινών στον εγκέφαλο! Αυτό είναι το καλύτερο, θα χαμογελάτε περισσότερο!
  • Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά μέσα από το τρέξιμο, τότε η καφεΐνη είναι αυτό που χρειάζεστε!
  • Βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή καυσίμου, εξοικονομώντας γλυκογόνο.
  • Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση από την κατανάλωση καφεϊνούχου αθλητικού ποτού στην αθλητική απόδοση σε ένα ζεστό περιβάλλον και τα αποτελέσματα έδειξαν οτι βοηθά να τα βγάλετε καλύτερα πέρα στο ζεστό και υγρό καλοκαίρι.
  • Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην διαδικασία της αποκατάστασης μετά το τρέξιμο, όταν συνδυάζεται με υδατάνθρακες.
Μα θα μου πείτε "ο καφές δεν αφυδατώνει;"

Σε μια επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν οδηγεί σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και υπερθερμία, όπως ο περισσότεροι πίστευαν μέχρι τώρα.

Ένας δρομέας μπορεί να λαμβάνει με ασφάλεια μέχρι 550 mg καφεΐνης (περίπου 4 φλιτζάνια καφέ) χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα ενυδάτωσης.


Πηγές: 

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/the-running-blog/2015/may/21/could-caffeine-help-you-run-better

https://runnersconnect.net/running-nutrition-articles/caffeine-and-running/