Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη δείχνει πώς το τρέξιμο μπορεί να διεγείρει την αύξηση της ανταπόκρισης των αντισωμάτων, εάν πραγματοποιηθεί κοντά στον εμβολιασμό.
Σε αντίθεση με ό,τι είπαν οι ειδικοί στο παρελθόν, η άσκηση μετά το εμβόλιο της γρίπης ή του Covid-19 μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Brain, Behavior, and Immunity διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ασκούνταν 90 λεπτά μετά το εμβόλιο είχαν αύξηση στα αντισώματα ορού, αλλά όχι αύξηση στις αρνητικές παρενέργειες μετά την αρχική δόση του εμβολίου κατά της γρίπης και του εμβολίου Pfizer.
Μελέτες άσκησης μετά το εμβόλιο
Για να καταλήξουν στα ευρήματα, η Marian Kohut, Ph.D., λέκτορας κινησιολογίας στο Iowa State University, και η ομάδα της μελέτησαν ομάδες συμμετεχόντων αμέσως μετά τον πρώτο τους εμβολιασμό.
Συνέλεξαν δείγματα αίματος από την ομάδα Covid-19 πριν από την ανοσοποίηση, δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση. Στη μελέτη για το εμβόλιο της γρίπης, οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος πριν από τον εμβολιασμό και δύο και τέσσερις εβδομάδες μετά. Σε αυτήν την ομάδα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ασκηθούν για 45 λεπτά, 90 λεπτά ή να μην κάνουν κανένα άθλημα αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Η ομάδα εμβολίων Covid-19 από την άλλη πλευρά ασκήθηκε για 90 λεπτά ή καθόλου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 90 λεπτά υπαίθριας άσκησης αυξάνουν σταθερά τα αντισώματα ορού (ένα βασικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθά στην πρόληψη αυτών των ασθενειών) για έως και τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (78 συνολικά) ολοκλήρωσαν την προπόνηση (τρέξιμο ή περπάτημα) στο 60-70% του μέγιστου καρδιακού παλμού, ο οποίος σχετιζόταν επίσης με τους καρδιακούς παλμούς μεταξύ 120 και 140 παλμών ανά λεπτό.
Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τις παρενέργειες για τρεις ημέρες μετά τα εμβόλια και δεν υπήρχαν διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ αθλητών και μη.
Στο τρέξιμο μετράει ο χρόνος και η προσπάθεια, όχι η απόσταση
Γιατί η αύξηση των αντισωμάτων εμφανίζεται μετά την άσκηση;
Πιθανώς λόγω κάποιων διεργασιών που επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση που αναπτύσσεται από τη σωματική άσκηση. "Δεν είναι πιθανό ότι ένας μόνο μηχανισμός είναι υπεύθυνος για την αύξηση των αντισωμάτων", λέει ο Kohut. «Η άσκηση για 90 λεπτά συνοδεύεται από μεταβολικές, νευροενδοκρινικές και κυκλοφορικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση».
Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι συμβαίνουν πολλές αλλαγές στα συστήματα που ελέγχουν το μεταβολισμό, τις ορμόνες και τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια 90 λεπτών άσκησης. Ο ερευνητής προσθέτει: «Με αυτήν την έρευνα, θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, να ορίσουμε τις παραμέτρους της άσκησης που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης και να ανακαλύψουμε εάν άλλα είδη πρακτικών υγείας (γιόγκα, διαλογισμός, μασάζ, για παράδειγμα ) μπορεί να έχει παρόμοια πλεονεκτήματα».
Προηγούμενη έρευνα βοηθά επίσης να εξηγηθεί πώς το τρέξιμο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος. Και λόγω αυτών των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος από την άσκηση, προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι όσοι έχουν ενεργό τρόπο ζωής μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στα εμβόλια.
Χρειάζονται ακόμη νέες μελέτες
Ο Kohut και η ομάδα του εξέτασαν τους συμμετέχοντες για έως και τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, αναγνωρίζει την ανάγκη για νέες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων οφελών της άσκησης στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η αύξηση των αντισωμάτων θα παραταθεί κατά έξι μήνες (η τρέχουσα συνιστώμενη χρονική περίοδος για τη λήψη της ενισχυτικής δόσης). «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς η αύξηση των αντισωμάτων επεκτείνει την αποτελεσματική προστασία, αν και αυτοί οι τύποι μελετών απαιτούν συνήθως πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων», λέει ο Kohut. «Αν και μπορεί να υποτεθεί ότι το υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων θα οδηγούσε σε καλύτερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσον αφορά την πρόληψη των λοιμώξεων, αυτό μένει να καθοριστεί. Οι συνεχιζόμενες μελέτες από πολλούς ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν το βέλτιστο επίπεδο αντισωμάτων που έχει ως αποτέλεσμα την προστασία».
Τέλος, ο Kohut προειδοποιεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ασκούνταν τακτικά πριν από τη μελέτη και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το ίδιο όφελος από την αύξηση των αντισωμάτων θα ισχύει για εκείνους που δεν έχουν τη συνήθεια να προπονούνται και να τρέχουν. Η άσκηση μετά τον εμβολιασμό θα μπορούσε δυνητικά να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια σε όσους κάνουν καθιστικό τρόπο ζωής. Ερωτηθείς εάν η άσκηση από μόνη της μπορεί να βελτιώσει την προστασία έναντι της μόλυνσης χωρίς εμβόλιο, ο Kohut λέει: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να «βλέπει» τα συστατικά του ιού για να δημιουργήσει ανοσολογική μνήμη (η μνήμη αποτελείται από αντισώματα, Β λεμφοκύτταρα που παράγει αντισώματα και Τ κύτταρα). Η άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτήν την ανοσολογική μνήμη.
Αν και αυτή η έρευνα δεν επιβεβαιώνει 100% ότι πρέπει να χρονομετρήσετε ένα τρέξιμο 90 λεπτών αμέσως μετά τη λήψη της δόσης του εμβολίου για τη γρίπη ή το εμβόλιο Covid-19, προσφέρει περισσότερα στοιχεία για να πούμε ότι ήρθε η ώρα να δέσετε τα παπούτσια σας και να βγείτε έξω…