Mε βάση τις   επιδόσεις του 2017 από το επίσημο site της IAAF την χρόνια που μας πέρασε ακριβώς 800 άνδρες πέτυχαν επίδοση μέχρι τις 2 ώρες και 17 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα  στον μαραθώνιο και αφορά  όλες τις αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες διοργανώσεις.

Όπως και στην κατηγορία των γυναικών την μερίδα του λέοντος έχουν τρεις χώρες, η Κένυα με 333 αθλητές  η  Αιθιοπία με 130 και η  Ιαπωνία με 102 αθλητές ! Τρεις  χώρες μόνο δηλ. έχουν 565 αθλητές στους 800 πρώτους!

Στις παραπάνω χώρες ακολουθουν άλλες όπως το Μαρόκο με 26 αθλητές οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 22 αθλητές , η Ερυθραία με 15 αθλητές, το Ηνωμένο Βασίλειο  με 12,η Ουγκάντα και η Τανζανία από 11,  η Ρωσία με 10, το Μπαχρέιν με 9 αθλητές, και άλλες με λιγότερους.                Γνωρίζοντας  ότι ο μέγιστος αριθμός συμμετοχοντων σε κάθε αγώνισμα από κάθε κράτος  είναι 3 αθλητές  καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε   690  ‘’υπεράριθμους ’’ αθλητές. Και αφαιρώντας τους   από τους 800 με επίδοση κάτω από 2.17’50’’ απομένουν 110 αθλητές με βάση την περσινή κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι με βάση την Ουγγρική βαθμολογία που καθιερώθηκε σαν τρόπος αξιολόγησης αλλά και κατάταξης των επιδόσεων των αθλητών για τον μαραθώνιο δρόμο θα αξιολογούνται οι επιδόσεις σε ημιμαραθωνιου αγώνα 25 και 30 χιλιομέτρων και μαραθώνιο. Όμως δεν  έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσοι αγώνες θα είναι αναγκαίοι  για να υπολογιστεί ο μέσος ορος των αθλητών Το διάστημα των σαν Η περίοδος πρόκρισης  για τους Ολυμπιακούς Αγώνες   20 περίπου μήνες και πόσους βαθμούς θα δίνει  η θέση τερματισμού στους αγώνες. 

Κάτι άλλο σημαντικό  είναι ότι οι αθλητές  θα διαλέγουν   εύκολες διαδρομές και καλές κλιματολογικές συνθήκες  για να επιτύχουν  τον καλύτερο δυνατό χρόνο στην απόσταση που θα τρέχουν. Αυτό φυσικά θα έχει επιπτώσεις και στις συμμετοχές στις εγχώριες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας που  διεξάγονται σε δύσκολες διαδρομές και με αντίξοες για αυτά κλιματολογικές συνθήκες και σαν αποτέλεσμα θα τις αποφεύγουν οι αθλητές που διεκδικούν πρόκριση με το σύστημα ranking   για να μην  ρίχνουν τον μέσο όρο των επιδόσεων τους.     

Αυτό που γίνετε κατανοητό από τα παραπάνω είναι  ότι με βάση τα τωρινά ρεκόρ των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων πρέπει να κάνουν υπέρβαση για να επιτύχουν  χρόνο καλύτερο από το 2.17.50’’ που πιθανόν να τους δώσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο αλλά και να τρέξουν σε χρόνους όπως 1.04’.088’ στον ημιμαραθώνιο, 1.17’21’’ στα 25 χιλιόμετρα αλλά και 1.34΄36’’ στα 30 χιλιόμετρα που αντιστοιχούν στην ίδια βαθμολογία με αυτήν του μαραθωνίου.       

Όπως και για τις γυναίκες  η Ελλάδα για  να εκπροσωπηθεί ξανά από μαραθωνοδρόμους στους Ολυμπιακούς του Τόκυο, θα πρέπει από τώρα κιόλας να φτιάξει μια προολυμπιακη ομάδα για το συγκεκριμένο αγώνισμα και να ξεκινήσει τον αγωνιστικό προγραμματισμό σε αγώνες στόχους όπως γρήγοροι αγώνες στο εξωτερικό ( μαραθώνιοι, ημιμαραθωνίου αλλά και αγώνες 25 και 30 χιλιομέτρων), με συνεχόμενα καμπ προετοιμασίας στο εξωτερικό και κάλυψη οδοιπορικών και μετακινήσεων για να μπορέσουν οι  αθλητές να κάνουν ότι καλύτερο και να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους. Και όπως και για τις γυναίκες η λήψη αποφάσεων και κυρίως η εφαρμογή τους θεωρείται αναγκαία και άμεση…