Βελτιώστε το ρεκόρ σας σε οποιαδήποτε απόσταση

Στην πρώτη επαφή κάνουμε μια αξιολόγηση του δρομέα που του αρέσει να αγωνίζεται κάθε Κυριακή, προετοιμάζει κάθε είδους αποστάσεις από μικρές έως τον μαραθώνιο και θέλει να βελτιώσει τα αποτελέσματά του μέσα από έναν ακριβή προγραμματισμό με βάση τις προσωπικές ανάγκες και ικανότητες .
Απευθύνεται επίσης στον προχωρημένο δρομέα που θέλει μια εξατομικευμένη προπόνηση για να επιτύχει καλύτερα προσωπικά ρεκόρ σε διάφορες αποστάσεις.


ΤΡΕΞΕ ΤΑ 10 KM
Δέκα χιλιόμετρα μοιάζουν πολλά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια απόσταση που πραγματικά μπορεί να την κάνει ο καθένας. Από τον αρχάριο δρομέα που αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα σε εκείνους που ήδη τρέχουν πολλά χιλιόμετρα αλλά τρέχουν γρήγορα σε μικρές αποστάσεις.
Για τον αρχάριο, το τρέξιμο 10 χλμ και άλλες μικρές αποστάσεις αντιπροσωπεύει το αυθεντικό ‘’βάπτισμα’’ του δρομέα. Είναι το υποχρεωτικό πέρασμα προς μεγαλύτερες αποστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του μαραθωνίου, και ο καλύτερος τρόπος για να ζήσετε τη συγκίνηση του ανταγωνισμού. Προφανώς, προσέξτε να μην το παρακάνετε. Να θυμάστε πάντα ότι ο αθλητισμός χρησιμεύει για να αισθάνεστε καλά και ότι όταν είστε αρχάριος πρέπει να προχωρήσετε σταδιακά.
Το τρέξιμο 10 χιλιομέτρων μπορεί να είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε τους δρόμους της πόλης σας διαφορετικά, αλλά και για ένα ταξίδι σε μέρη που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ πριν. Συνήθως ο αγώνας πραγματοποιείται το πρωί, οπότε στο υπόλοιπο της ημέρας υπάρχει αρκετός χρόνος για να αφιερώσετε ένα γεύμα με φίλους ή μια επίσκεψη σε ένα μουσείο. Αυτοί οι αγώνες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι ευχάριστοι και διακόπτουν τη ρουτίνα της προπόνησης, ο μόνος κίνδυνος που παρουσιάζουν είναι να το παρακάνετε.
Υπάρχουν εκείνοι οι δρομείς που είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά σε μικρές αποστάσεις, απολαμβάνοντας το γεγονός ότι η αγωνιστική σεζόν δεν σταματά ποτέ. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να μην προγραμματίσετε μια συγκεκριμένη περίοδο του έτους για να είστε σε φόρμα και να πηγαίνετε γρήγορα. Οι προτιμώμενοι μήνες είναι Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, οι οποίοι προσφέρουν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την επίτευξη της καλύτερης απόδοσης. Επιπλέον, οι πιο όμορφοι και με πολλές συμμετοχές αγώνες διοργανώνονται αυτούς τους μήνες, και αποτελούν ένα ευχάριστο και ενθαρρυντικό περιβάλλον για την απόκτηση καλών παραστάσεων και αγωνιστικών ευκαιριών .
Για δρομείς που προετοιμάζονται για τον μισό μαραθώνιο, οι αγώνες 10 / 14km σας επιτρέπουν να τελειοποιήσετε την προετοιμασία σας και να κάνετε ένα τεστ της παρούσας φυσικής σας κατάστασης. Ένας αγώνας μικρότερης απόστασης μπορεί επίσης να διεξαχθεί δύο εβδομάδες πριν από τον μισό μαραθώνιο.

Οι αγώνες μικρότερων αποστάσεων αποτελούν μια έγκυρη ανταγωνιστική εναλλακτική λύση για όσους ειδικεύονται στα 42 χιλιόμετρα, ειδικά από τον Απρίλιο και μετά, όταν ο αριθμός των μαραθωνίων μειώνεται λόγω της ζέστης. Επιπλέον, τις εβδομάδες ειδικής προετοιμασίας, ο μαραθωνοδρόμος τείνει να χάσει την ταχύτητα και ένας από τους τρόπους για να ανακτήσει τη φρεσκάδα του είναι ακριβώς να συμμετάσχει σε αυτούς τους αγώνες τρέχοντας σε ταχύτερους ρυθμό.
Οι αγώνες μικρής απόστασης χρησιμοποιούνται επίσης για την ανάπτυξη της ισχύος του αερόβιου μηχανισμού, μια από τις προϋποθέσεις για καλύτερους χρόνους στα 42 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, ο δρομέας μαραθωνίου θα πρέπει να τρέξει αρκετούς αγώνες 10km στην περίοδο που προηγείται των τελευταίων 10/12 εβδομάδων της προετοιμασίας των 42km.
Για να επιτύχετε καλά αποτελέσματα, η συμβουλή είναι να προγραμματίσετε μόνο έναν αγώνα ανά μήνα. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες τις άλλες Κυριακές πρέπει να εγκαταλείψετε την ευχαρίστηση να τρέχετε και να είστε με φίλους. Αρκεί να ερμηνεύσουμε τον αγώνα ως προπόνηση, ως τρέξιμο σταθερής μεσαίας έντασης ή προοδευτικά αυξανόμενο .

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
Οι αγώνες ημιμαραθωνίου προσελκύουν πάντα πολλούς δρομείς επειδή είναι σχετικά εύκολο να προετοιμαστούν.
Η προετοιμασία για ημιμαραθώνιο είναι λιγότερο απαιτητική από την εκτέλεση μαραθωνίου. Το τρέξιμο του ημιμαραθωνίου ένα ενδιάμεσο πέρασμα που θα έλεγα υποχρεωτικό για όσους έχουν αποφασίσει να τρέξουν στα 42,195 μέτρα. Για αυτούς που αγαπούν τους μικρούς αγώνες, το να αυξάνουν περιστασιακά την απόσταση που αγωνίζονται έως και τον μισό μαραθώνιο μίλι χρησιμεύει για την βελτίωση της αερόβιας αντοχής.
Για όσους μπαίνουν στον κόσμο του τρεξίματος , η απόσταση των 21, 097 μέτρων αποτελεί έναν πραγματικά σπουδαίο στόχο που τους βάζει για τα καλά στον δρομικό χώρο.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να τρέξετε τον ημιμαραθώνιο διασκεδάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο , να έχετε καλή απόδοση και να νιώθετε καλά τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και ιδιαίτερα μετά τον αγώνα.

 

Προετοιμαστείτε για ένα μαραθώνιο.
Αφού εκτελέσετε μερικούς μισούς μαραθώνιους μεταξύ των έργων ορισμένων από εσάς, σίγουρα θα είναι και αυτός που θα βυθιστείτε: τρέξτε τον μαραθώνιο. Το να τρέξεις 21.097 χλμ δεν ήταν δύσκολο, αλλά η ιδέα να διπλασιάσεις την απόσταση αναπόφευκτα δημιουργεί λίγη ανησυχία και θετικό άγχος. Και αυτό είναι σωστό, επειδή ο μαραθώνιος, η βασίλισσα των φυλών, αξίζει σεβασμό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιφανειακά.
Όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες δρομείς που έχουν ήδη βιώσει 42.195 χιλιόμετρα, είναι δυνατή η εκτέλεση μαραθωνίου. Δεν είναι τίποτα δραματικό ή υπερβατικό. Στόχος μας, ωστόσο, είναι να σας βοηθήσουμε να το εκτελέσετε "καλά", φτάνοντας στη γραμμή τερματισμού με την επιθυμία να επαναλάβετε την εμπειρία.