Γυναίκες δρομείς και χαμηλά επίπεδα σιδήρου.
Χαμηλά επίπεδα σιδήρου και συμπτώματα κόπωσης.


Τα  χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο δρομείς  και κυρίως σε εμάς τις γυναίκες είναι ένας από τους  πιο συνηθισμένους λόγους για την κακή απόδοση και κούραση κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Εάν νιώθετε συνέχεια αίσθημα κόπωσης και μια μικρή δυσκολία στην αναπνοή, τσεκάρετε οπωσδήποτε τα επίπεδα του σιδήρου με μια εξέταση αίματος.

Οι δείκτες που ενδιαφέρουν τους  δρομείς είναι:  η αιμοσφαιρίνη (Hg), ο αιματοκρίτης (HCT), ο σίδηρος (Fe) και η φερριτίνη.

 

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος  στο τρέξιμο.


Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, μεταφέρουν οξυγόνο στους μύες που δουλεύουν όταν τρέχετε. 

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, σαν συνέπεια μειώνονται  τα  ερυθρά αιμοσφαίρια και άρα τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας  θα πέσουν επίσης.

Με αυτό τον τρόπο, λιγότερο οξυγόνο θα μεταφέρεται στους μύες σας και θα κουράζεστε περισσότερο.

 

Γυναίκες δρομείς και σίδηρος.

Ο σίδηρος με το τρέξιμο χάνεται λόγω εφίδρωσης. Μπορεί  η  ποσότητα  της απώλειας σιδήρου να μην είναι  τρομερή, αλλά για ένα δρομέα που προπονείται  σε  θερμό  και υγρό κλίμα, οι απώλειες αυξάνονται.

Εκτός από τον ιδρώτα, οι γυναίκες  δρομείς έχουν δυσκολία στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σιδήρου δεδομένου ότι χάνουν ποσοστό  κατά την έμμηνο ρύση.

 

Πώς να ανεβάσετε τα επίπεδα σιδήρου.

Καλές πηγές σιδήρου είναι :  το άπαχο κρέας, τα όσπρια,  ο κρόκος  αυγού, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, και  τα ολικής αλέσεως δημητριακά.

Αποφύγετε να πίνετε γάλα μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την κατανάλωση  των παραπάνω τροφών. Το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

 

Τέλος, αν ανησυχείτε για τα επίπεδα σιδήρου σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου.

Tηλέφωνο

6945894673

Ακολουθήστε μας!