ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ

Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον Γιάννη Δαγκόγλου!

Το 2018 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα συναρπαστική για το τρέξιμο, τόσο σε σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο επίπεδο του λαϊκού μαζικού αθλητισμού, με πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Λίγες μέρες πριν δημοσιεύσουμε την ετήσια έρευνα μας για το ορεινό τρέξιμο, είχαμε μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης με τον πολύ έμπειρο συνεργάτη μας και καταξιωμένο προπονητή δρόμων αντοχής, Γιάννη Δαγκόγλου, η οποία ρίχνει φως σε πολλά “καυτά” σημεία, όπως την εξέλιξη του αθλήματος τόσο στον μαραθώνιο όσο και στο ορεινό τρέξιμο, τις νέες παγκόσμιες τάσεις της προπονητικής, την μάστιγα του ντόπινγκ σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, το ιδανικό μοντέλο προπονητή και αθλητή, την διαφορά αγωνιστικού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, το τι πρέπει να κάνει ένα ταλέντο σε μικρή ηλικία για να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον σε διεθνές επίπεδο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα! Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος, μια κουβέντα με τον Γιάννη πάντα ταράζει τα νερά και ξεσηκώνει συζητήσεις!

περισσότερα

Mary Keitany: Η Κυρία του Μαραθωνίου.

περισσότερα

Αν τρέχετε αργά, δεν πηγαίνετε πάντα μακριά!

Το αργό τρέξιμο δεν αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα. Το σώμα μας λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο όπως τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αν τα αφήσουμε να κυκλοφορούν μόνο στην πόλη στα 30 χλμ / ώρα, τότε μπουκώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δρομείς, όπου η αλλαγή της τεχνικής επιβραδύνοντας υπερβολικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Όταν μιλάμε για αργούς ή γρήγορους ρυθμούς τα δεδομένα είναι προφανώς υποκειμενικά. Το αργό τρέξιμο είναι δηλαδή κάτι το σχετικό, αλλά είναι βέβαιο ότι όσο πιο χαμηλή είναι η ταχύτητα κίνησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος στήριξης του ποδιού στο έδαφος. Η παράταση του χρόνου στήριξης συνεπάγεται την αύξηση των εμβιομηχανικών ελαττωμάτων του ποδιού και επομένως μια ολόκληρη σειρά παραγόντων που στρεσάρουν το πόδι και οι οποίες δεν είναι πάντα επαρκώς υποφερτές.

περισσότερα

Η μεγάλη δυσκολία πρόκρισης στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου των ανδρών σύμφωνα με το νέο σύστημα ranking που καθιερώνεται από την IAAF.

Όπως αναλύσαμε και στο αντίστοιχο άρθρο που αφορούσε την κατηγορία των γυναικών το νέο σύστημα πρόκρισης για τις διεθνείς διοργανώσεις της, αλλάζει ολοκληρωτικά ότι ξέραμε μέχρι τώρα για τον τρόπο αλλά και τον αριθμό των αθλητών που κάθε χώρα θα στέλνει στις διεθνείς διοργανώσεις. Το νέο αυτό σύστημα αντικειμενικά είναι στην σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υποψιν τον μέσο όρο περισσότερων της μιας επιδόσεων του κάθε αθλητή, και αποτελεί σαφώς άλλο ένα όπλο για την πάταξη του ντόπινγκ.

περισσότερα

Αναβολικά και Ερυθροποιητίνη σε αθλητές αντοχής κορυφαίου επιπέδου: Eπίδραση τους στην απόδοση & επίδοση!

Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) που έγινε σε κορυφαία διεθνή πρωταθλήματα (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2011 στην Daegu της Νότιας Κορέας, Παν-Αραβικοί αγώνες στίβου 2011) οι αθλητές ομολόγησαν ότι σε ποσοστό που κυμαίνεται από 44-57% είναι χρήστες απαγορευμένων ουσιών. Βέβαια το παραπάνω ποσοστό αφορά όλη την γκάμα αγωνισμάτων και οι υποψίες που υπάρχουν είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων αφορά αθλητές που χρησιμοποιούν στεροειδή αναβολικά που είναι πολύ διαδεδομένα σε αθλητές ταχύτητας και ρίψεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό των αθλητών δρόμων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων που πιθανόν να έχουν κάνει χρήση και ενισχύει την άποψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ‘’καθαροί’’, αξιολογώντας και το ότι οι 99 στους 100 κορυφαίους αθλητές ποτέ δεν έδωσαν θετικό δείγμα σε αντιντόπινγκ κοντρόλ. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν ότι ένας μεγάλος αριθμός αθλητών που ποτέ δεν πιάστηκαν ντοπαρισμένοι είναι καθαροί και αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το 50% που αναφέρεται κατά μέσο όρο παραπάνω, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κορυφαίους αθλητές. Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι αναφερόμαστε μόνο σε άνδρες, αφού έχουμε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό θετικών κρουσμάτων ντόπινγκ ανάμεσα στις γυναίκες.

περισσότερα

Μύθος ή Πραγματικότητα: Τρέχω ντυμένος σαν κρεμμύδι και έτσι ιδρώνω πολύ και αδυνατίζω!

Μύθος! Πριν από λίγο καιρό έκανα προπόνηση κοντά στο σπίτι μου. Δεν είχε έντονη ηλιοφάνεια αλλά έκανε πολύ ζέστη και είχε υψηλή υγρασία που δυσκόλευε την αναπνοή. Μόλις ξεκίνησα να τρέχω έβγαλα την μπλούζα που φορούσα και έμεινα γυμνός από την μέση και πάνω. Κάποια στιγμή ενώ έτρεχα συναντήθηκα με έναν δρομέα που έτρεχε σε πολύ αργό ρυθμό αλλά που ήταν ντυμένος ‘’λες και θα πήγαινε στον πόλεμο!’’, με μια μακριά φόρμα παντελόνι, με ψηλές κάλτσες ανεβασμένες έως το γόνατο και πάνω από την φόρμα και αδιάβροχο! Δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα κάτι τέτοιο και μου ήρθε να του μιλήσω, αλλά κατόπιν σκέφτηκα ότι εκείνη την στιγμή δεν δούλευα αλλά απλά έκανα το χόμπι μου και πέρναγα καλά. Τον προσπέρασα λοιπόν και συνέχισα.

περισσότερα

Μυθοι και πραγματικοτητα... Ολα οσα περιεργα ακουμε και αφορουν τον κοσμο του δρομικου κινηματος!

Πολλά είναι αυτά που ακούμε καθημερινά και αφορούν το τρέξιμο. Από προσωπικά σουπερ επιτεύγματα και ρεκόρ μέχρι νέες θεωρίες και νέες απίστευτες ανακαλύψεις αλλά και προϊόντα που βοηθούν όλους ανεξαρτήτως τους δρομείς να απογειώσουν τις επιδόσεις τους. Για να μην μιλήσω και για προπονητικές συμβουλές που αφειδώς μοιράζουν αλλά και για την ανάλυση της επίδοσης αλλά και των προβλημάτων που κάποιος στην παρέα αντιμετωπίζει. Με μια σειρά από μικρά άρθρα θα προσπαθήσουμε να αποδομησουμε αυτούς τους μύθους αλλά και τις παρεξηγημένες απόψεις αλλά και να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας πριν κατά την διάρκεια αλλά και μετά από σημαντικές προπονήσεις και αγώνες. Καλή ανάγνωση!

περισσότερα

Ο Sebastien Chaigneau σε μια συνέντευξη για τα Ultra-Trail και την Overstim!

Η επιτυχία σε έναν αγώνα Ultra-Trail απαιτεί μια μεγάλη αλλά και σχολαστική προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπίσει ο αθλητής τα χιλιάδες μέτρα υψομετρικής διαφοράς, αλλά και για να αποφύγει τις παγίδες του τρεξίματος σε ορεινό πεδίο και τις παγίδες της πολύωρης έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον. Ένας κορυφαίος αθλητής Ultra-Trail και πολύ γνώριμος στην ελληνική κοινότητα ορεινού τρεξίματος από τις συμμετοχές του και τις επιδόσεις του στον Olympus Marathon, o Sébastien Chaigneau, αθλητής της The North Face και μέλος της ομάδας των διατροφικών προϊόντων για αθλητές Overstim, δίνει μια σειρά συμβουλών που σκοπό έχει την βελτιστοποίηση της προετοιμασίας, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση ενός αγώνα Ultra-Trail. Ταυτόχρονα κάνει και μια παρουσίαση των ενεργειακών προϊόντων της εταιρείας μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις.

περισσότερα

Τι να κάνετε με τις φουσκάλες στο πόδια σας.

Και σε ποιον από εμάς δεν έχει συμβεί να δημιουργηθεί φουσκάλα στο πόδι του από το τρέξιμο;! Στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις το θέμα κοντά στο σπίτι σου, είσαι τυχερός! Τι γίνεται όμως αν είσαι μέσα σε αγώνα και έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου, όπως για παράδειγμα σε εναν ultra αγώνα;
Null

περισσότερα

Γιατί δεν χάνω κιλά αφού τρέχω...

Ορίστε κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να μην χάνετε κιλά και να μην είχε πάει καθόλου το μυαλό σας.
Null

περισσότερα

Τα οφέλη του πρωινού τρεξίματος.

Το ξυπνητήρι χτυπάει πολύ πρωί.... «Ποιός πάει για τρέξιμο τώρα;;»
Null

περισσότερα

7η η Ρήγα με 2:47:08 στον Μαραθώνιο της Φλωρεντίας

Με δυναμική ελληνική παρουσία διεξήχθη χτες Κυριακή ο Μαραθώνιος της Φλωρεντίας στη γειτονική Ιταλία. Ξεχώρισε βεβαίως η Σοφία Ρήγα που κατέλαβε την 7η θέση στις γυναίκες με χρόνο 2:47:08.

περισσότερα

Μαραθώνιοι Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Μόσχας-Ανάλυση

Θα παρουσιάσουμε σε μια σειρά δυο άρθρων μια τεχνική ανάλυση των Μαραθωνίων γυναικών και αντρών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου της Μόσχας

περισσότερα

Πόσο εύκολος είναι ο πρωταθλητισμός για την Σοφία Ρήγα;

Mια χαρά ήταν για τη Σοφία Ρήγα ο διεθνής μαραθώνιος του Βερολίνου, πήγε έτρεξε, έκανε τα όσα θαυμαστά έκανε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

περισσότερα

Σπάρταθλον 2013: Η μεγαλύτερη πρόκληση! Στέργιος Αναστασιάδης

Για μένα το φετινό Σπάρταθλον ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με τις υπεραποστάσεις και αυτό γιατί όλη τη χρονιά δοκίμασα νέα πράγματα τα οποία έπρεπε να δω τελικά αν έχουν αποτέλεσμα.

περισσότερα

Μια συνέντευξη με την Σοφία Ρήγα μετά το 2.39.10 του Βερολίνου!

Η Σοφία Ρήγα, στα 25 χρόνια της, κατάφερε να πετύχει μια πολύ σημαντική επίδοση στον μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου με 2.39.10 πλασαρίστηκε στην εξαιρετική 12η θέση μεταξύ των γυναικών (6η στην κατηγορία της, W-30) και την 172η της γενικής κατάταξης σε έναν πολύ ανταγωνιστικό μαραθώνιο όπου συμμετείχαν 33.740 δρομείς.

περισσότερα

To παράπονο και η κραυγή αγωνίας ενός προπονητή!!!

Την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε ένα μέιλ στο γραφείο του προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστα Παναγόπουλο, στο οποίο ο προπονητής από την Πάτρα Γιάννης Δαγκόγλου έθετε κάποιους προβληματισμούς

περισσότερα

Rodopi Advendurun 2013 - Η Ανατολή μιας Νέας Εποχής!

Ας ξεκινήσω με την σκέψη ότι τα επτά τελευταία χιλιόμετρα του χωματόδρομου στον ROUT αποτελούν μια κατάληξη αγώνα που δίνει την δυνατότητα για βαθύτερους στοχασμούς, καθώς και για κάποιες παρατηρήσεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα πλαίσια των ultra-trail αγώνων.

περισσότερα

Tηλέφωνο

6945894673

Ακολουθήστε μας!